Slider

 • Bernat pescaire (Ardea cinerea)Nia en arbres prop de miralls d'aigua o àrees inundables i cria entre febrer i agost.
 • Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)Després de nedar durant hores, s'assequen al sol extenent les ales en forma de creu ja que el seu plomatge no té substàncies immpermeabilitzants.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El seu color varia entre el blanc (quan acaben de néixer) i el vermell, depenent de la quantitat de carotenoids que obtenen del seu aliment.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El bec dels flamencs els permet alimentar-se d'algues i crustacis separant-los i filtrant-los d'entre el fang i el llim.
 • Fredeluga (Vanellus vanellus)A la primavera les parelles fan desfilades nupcials i mascle i femella giren l'un al voltant de l'altre, ja sigui volant o des de terra mateix.
 • Marieta (Coccinellidae) -Els colors tan vistosos de les marietes (aposematisme) li permet allunyar possibles depredadors.
 • Oruga de papallona reina (Papilio machao)Les erugues s'alimenten de fulles com les de la pastanaga, el fonoll o la ruda. Tenen un òrgan (osmeteri) que pot emetre un líquid pudent per espantar els enemics.
 • Xibec (Netta rufina)De vegades el mascle alimenta la femella amb les parts verdes de les plantes durant el festeig nupcial.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Per tal de veure-s'hi molt bé tenen uns ulls molt grossos i un coll flexible que els permet girar el cap fins a 180º.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Sovint les femelles es mengen la seva parella després de la còpula, que es duu a terme a finals d'estiu.
 • Aligot comú (Buteo buteo)Solen fer els nius de branques de pi i matolls llenyosos entre les branques principals dels pins.

23 de novembre 2012

Jeroglífics egipcis: entenent la 'llengua dels déus'

Què signifiquen els jeroglífics egipcis?

Per entendre-ho és millor començar amb el seu alfabet. Aquí tens alguns dels significats dels seus símbols:

Alfabet egipci
1. Voltor egipci. Associat als camps de batalla i als cementiris.
5. Cria de guatlla. Utilitzat sovint entre símbols que representen el temps, afegeix sons plaents.
8. Escurçó cornut. Un dels més utilitzats a l'antic egipci sovint per acompanyar un verb.
9. Mussol. És una lletra molt comú.
24. Serp. Lletra relacionada a aquestes criatures, que eren temudes, utilitzada sovint en paraules de declaració o de recitació.

El llenguatge és elaborat però també molt accessible.

Utilitza sèries d'estructures gramaticals que inclouen verbs, noms, negacions i partícules. Els egipcis usaven també onomatopeies com a paraules, per exemple 'gat' s'escriu 'mèu'. La llengua també conté sèries de fonogrames i pictogrames i esta intercalada per determinants que estan situats al final de les paraules per aclarir-ne el significat.

Hi ha una gran abundància de símbols que reflecteixen el món natural. Ocells, mamífers i arbres sovint donen claus al significat vertader del text.

La llengua podia ser escrita d'esquerra a dreta, o de dreta a esquerra i verticalment o de manera horitzontal. L'escriptura és contínua i podem aprendre a separar-ne les paraules identificant els determinants o els senyals al final de cada secció

A mida que comencem a reconèixer les paraules i els noms de l'escriptura egípcia, comencem també a entendre l'emoció i l'adrenalina que deuen sentir els historiadors quan desxifren un text antic.

Vols tenir també una vista única d'aquesta increïble i misteriosa civilització?


Puntua aquesta entrada:
{[['']]}

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada