Slider

 • Bernat pescaire (Ardea cinerea)Nia en arbres prop de miralls d'aigua o àrees inundables i cria entre febrer i agost.
 • Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)Després de nedar durant hores, s'assequen al sol extenent les ales en forma de creu ja que el seu plomatge no té substàncies immpermeabilitzants.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El seu color varia entre el blanc (quan acaben de néixer) i el vermell, depenent de la quantitat de carotenoids que obtenen del seu aliment.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El bec dels flamencs els permet alimentar-se d'algues i crustacis separant-los i filtrant-los d'entre el fang i el llim.
 • Fredeluga (Vanellus vanellus)A la primavera les parelles fan desfilades nupcials i mascle i femella giren l'un al voltant de l'altre, ja sigui volant o des de terra mateix.
 • Marieta (Coccinellidae) -Els colors tan vistosos de les marietes (aposematisme) li permet allunyar possibles depredadors.
 • Oruga de papallona reina (Papilio machao)Les erugues s'alimenten de fulles com les de la pastanaga, el fonoll o la ruda. Tenen un òrgan (osmeteri) que pot emetre un líquid pudent per espantar els enemics.
 • Xibec (Netta rufina)De vegades el mascle alimenta la femella amb les parts verdes de les plantes durant el festeig nupcial.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Per tal de veure-s'hi molt bé tenen uns ulls molt grossos i un coll flexible que els permet girar el cap fins a 180º.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Sovint les femelles es mengen la seva parella després de la còpula, que es duu a terme a finals d'estiu.
 • Aligot comú (Buteo buteo)Solen fer els nius de branques de pi i matolls llenyosos entre les branques principals dels pins.

22 de febrer 2013

Poma, pera o 'papple'? No siguis pesat!

Un elevat perímetre cintura-malucs està relacionat amb el risc de patir moltes malalties associades amb el sobrepès, particularment malalties coronàries i diabetis

La majoria de nosaltres ens n'adonem que quan els homes tendeixen a acumular greix ho fan a la zona abdominal  (obesitat androide, central o tipus poma) i les dones, en les cuixes, els malucs i els glutis (obesitat ginoide, gluteofemoral o tipus pera). Tot i que la majoria distribueix l'increment de pes d'aquesta manera, també hi ha dones "poma" i homes "pera" i també persones que no s'ajusten a cap de les dues formes sinó que presenten diferents graus d'obesitat difosa entre els dos tipus o papple

Aquesta morfologia es basa en les diferències genètiques i hormonals entre homes i dones. El greix acumulat a l'àrea abdominal, tot i ser metabòlicament actiu i molt perillós per a la salut, de manera general es pot perdre fàcilment.


D'altra banda, el greix en zones més baixes és menys perjudicial ja que conté un enzim que manté els lípids perillosos fora del torrent sanguini. Desafortunadament, aquest teixit greixós menys actiu és difícil de perdre davant d'una reducció de calories i exercici físic i tendeix a quedar-s'hi acumulat. 

Es creu que el greix s'acumula en diferents zones en homes i dones perquè el cos el manté lluny dels òrgans sexuals de l'un i de l'altre per tal de mantenir-los sans i no perjudicar la reproducció. L'abdomen d'un home es manté allunyat dels seus testicles, mentre que l'abdomen femení envolta el seu úter i per això el greix s'acumula en les seves caderes i cuixes, que en són més distants.

Hi ha una altra teoria que fa referència a la zona on es tendeix a acumular greix depenent del gènere que es basa en el procés evolutiu. En l'època dels nostres ancestres, els homes caçaven animals mentre les dones collien fruita i llavors. El centre de gravetat d'un home està localitzat sobre els músculs abdominals, per això, el pes era acumulat al lloc més avantatjós possible, per tal de que pogués córrer de manera eficient. Les dones no havien de córrer, per això no era tan necessari per elles acumular greix a prop dels seus centres de gravetat. De fet, era important per les dones no tenir estómacs massa grans que donessin la sensació d'estar embarassades, per tal de mostrar-se receptives davant possibles mascles que buscaven parella.


Puntua aquesta entrada:
{[['']]}

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada