Slider

 • Bernat pescaire (Ardea cinerea)Nia en arbres prop de miralls d'aigua o àrees inundables i cria entre febrer i agost.
 • Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)Després de nedar durant hores, s'assequen al sol extenent les ales en forma de creu ja que el seu plomatge no té substàncies immpermeabilitzants.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El seu color varia entre el blanc (quan acaben de néixer) i el vermell, depenent de la quantitat de carotenoids que obtenen del seu aliment.
 • Flamenc (Phoenicopterus sp)El bec dels flamencs els permet alimentar-se d'algues i crustacis separant-los i filtrant-los d'entre el fang i el llim.
 • Fredeluga (Vanellus vanellus)A la primavera les parelles fan desfilades nupcials i mascle i femella giren l'un al voltant de l'altre, ja sigui volant o des de terra mateix.
 • Marieta (Coccinellidae) -Els colors tan vistosos de les marietes (aposematisme) li permet allunyar possibles depredadors.
 • Oruga de papallona reina (Papilio machao)Les erugues s'alimenten de fulles com les de la pastanaga, el fonoll o la ruda. Tenen un òrgan (osmeteri) que pot emetre un líquid pudent per espantar els enemics.
 • Xibec (Netta rufina)De vegades el mascle alimenta la femella amb les parts verdes de les plantes durant el festeig nupcial.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Per tal de veure-s'hi molt bé tenen uns ulls molt grossos i un coll flexible que els permet girar el cap fins a 180º.
 • Pregadéus o plegamans (Mantis religiosa)Sovint les femelles es mengen la seva parella després de la còpula, que es duu a terme a finals d'estiu.
 • Aligot comú (Buteo buteo)Solen fer els nius de branques de pi i matolls llenyosos entre les branques principals dels pins.

01 de març 2013

"Quin il·luminat!", digué la cuca de llum

Les cuques de llum o lluernes són uns dels coleòpters més coneguts, insectes del grup dels escarabats que mesuren un centímetre i mig aproximadament.

El tipus de coleòpters que pot emetre llum a l'extrem del seu abdomen pertany a la família dels lampírids. Per fer aquesta llum no es crema res ni es desprèn calor, és un tipus de llum freda, bioluminescència en què s'oxida un compost proteic del seu cos, la luciferina, mitjançant l'enzim luciferasaCada cuca de llum emet la seva llum dins un patró particular

Fins i tot els ous de cuca de llum poden emetre llum, ja que en tenen la capacitat en totes les fases del seu desenvolupament, tot i que l'objectiu d'aquesta luminescència és aconseguir una parella o atraure les preses en els adults.

Cuca de llum (Lampyris Noctiluca)
És una família que presenta un gran dimorfisme sexual, és a dir, que els mascles i les femelles són molt diferents físicament. Les cuques de llum mascle volen juntes després de que caigui el sol mitjançant unes ales membranoses i uns èlitres, ales dures i protectores d'aquest grup d'insectes, forts i ben desenvolupats. La majoria de les femelles no poden volar perquè les seves èlitres són molt curtes i no tenen ales membranoses a sota, així que romanen a terra o entre els arbusts i mentre emeten una llum verda intensa a la part posterior del seu abdomen ...esperen. En algun moment, més aviat o més tard, una cuca de llum mascle planeja per l'aire sobre la femella, emetent la seva llum especial com a senyal. Si el senyal li agrada, ella li retorna un altre senyal luminescent i s'aparellen

El període reproductiu volta el mes de juliol i les femelles poden posar uns 80 ous, que eclosionaran al cap d'unes tres o quatre setmanes. 

Els adults poden trobar-se des del maig fins a l'agost i generalment no mengen, sinó que s'alimenten del que han acumulat durant la seva fase larvària, que dura mig any. Les lluernes es troben majoritàriament en àrees calcàries perquè mengen cargols i bavoses i les nits d'estiu es poden veure com a llumetes sobre els camps. De dia, s'amaguen entre les herbes o en el revers de les fulles. Si són molestades, la seva llum fa intermitències o bé la deixen d'emetre

Aquesta família de coleòpters es troba en recessió i es creu que és degut a la contaminació lumínica de les zones urbanitzades, que dificulta la comunicació mascle-femella per trobar-se en la reproducció.


Puntua aquesta entrada:
{[['']]}

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada